1 Haziran 2013 Cumartesi

~ Osmanlı Taksim Kışlası ~




“… Taksim'deki Topçu Kışlası ve merkezî bir çok ihtişamlı Osmanlı eseri İnönü’lü tek parti döneminde psikolojik harekâtın bir parçası olarak bilinçli bir şekilde yıkıldı. Şehirlerin merkezî yerlerindeki bu ihtişamlı askerî binalar Osmanlı’yı tüm ihtişamıyla milletin tarih hafızasında canlı tutuyordu. Bu da bazılarının zoruna gidiyordu. Yeşillendirmek, ağaç dikmek vs gibi bahanelerle böyle eserleri bilinçli bir politikanın icabı olarak yerle bir ettiler. Halbuki Topçu kışlasının hemen önünü betonlarla döşeyip Atatürk anıtı yaptılar. Maksat yeşillik, park-bahçe olsaydı kışlayı yıkmaya gerek yoktu.

Her neyse, bunlar sistemli bilinçaltı operasyonlarıydı. Bu Topçu Kışlası yıkıldığı sırada 160 yıllık bir eserdi, şuanda hala yerinde dursaydı 233 yıllık olacaktı. Bunu “restore” etmek bilinçli olarak yıkılan tarihi hatırlatacağı gibi, yıkanları da hatırlatacak. 30-40 ağaç dikmek bahanesiyle koskoca tarihi eserin yıkıldığını hatırlatacaktır. Oradan gelip geçen insanlar bu eseri gördüğünde meydana gelen psikolojik algı, bilinçaltı şekillenmesi bugünkünden çok daha farklı olacaktır …” 
(Sekizinci Henri)

*****
Resimdeki Osmanlı Taksim Kışlası 1939'da Taksim Meydanı Park ve Çevre Düzenlemesi için yıkılmış... Ecdat yadigarı bu güzelim eseri nasıl kıyıp yıkmışlar, anlamış değilim. Engel olmaya kalkanlara da malum, o devirde irticacı damgasını vurmuşlar..

Belirtmek isterim ki; ağaçların kesilmesine bende karşıyım, gerek kalmadan başka çözümler bulunur inşaAllah diyorum... Allah (c.c) başımızdaki idarecilere aklı selim olmayı nasip eylesin, ne diyelim... Bu yüzden, bir sürü saf, masum ve iyi niyetli insanlarımız zarar görüyor ve bazıları farkında olmadan birilerinin oyuncağı oluyorlar! maalesef (keşke bazıları her konuda bu kadar duyarlı olmuş olsalardı ve gerçekten iyi niyetlerine inanmış olsaydık (!) birlik ve beraberlik adına...)... Selam ve Dua ile...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder