21 Ağustos 2013 Çarşamba

~ Ayakta Su İçmek ~



Eğer ayakta su içen kimse, midesine verdiği zararı bilseydi, içtiği suyu şüphesiz ki geri kusardı” (Abdürrezzak 10/427 hadis 19)

Mide açken dakikada üç defa açlık kasılmaları olur. Kişi bunu açlık hissinden kramp tarzında ağrılara kadar değişik şekilde hisseder. Bu durum 10 ile 60 dakika devam eder. Daha sonra mide bir ile iki buçuk saat istirahata çekilir.

Burada şunu belirtelim ki insan midesinin ayakta ve oturur vaziyetteki pozisyonu farklıdır.

Ayakta duran bir insan eğer sıvı gıda içerse doğrudan doğruya onikiparmak barsağına geçer. Midenin küçük eğriliğine uyan kısmında Waldeyerin mide caddesi denen bir oluk bulunur. Sıvı gıdalar bu yolu takip ederek zaten devamlı küçük bir açıklığı olan mide çıkışını (pilor) geçerek 12 parmak barsağına geçer.

Eğer insan sıvı gıdayı oturarak içerse bunlar önce midede birikir, asitle karışarak mikropları ölür ve sonra 12 parmak barsağına geçer. Bu durumda oturarak su içme usulüne uymakla insan kolera da dahil, birçok hastalıklarından korunmuş olur. Rastgele yerde meşrubatı alıp ayakta içenler bu tehlikeye daha fazla maruz kalırlar.

~ SU İÇERKEN OKUNACAK DUA ~

Suyu Besmele ile üç nefesde içmeli, her nefesde ağzını bardaktan çekmelidir. Peygamber Efendimiz(s.a.v) de böyle yaparlardı. Birinci nefeste Rabbine, verdiği ni’met sebebiyle şükretmeli, ikinci nefeste, kendisine ortak olmaması için Allah'ü teâlâ’ya şeytandan sığınmalı, üçüncü nefeste içtiği suyun şifâ olması için Allah'ü teâlâ’ya niyazda bulunmalıdır.

Her nefesin sonunda da Allah'ü teâlâ’ya hamd ederse, “Elhamdülillah” derse içtiği su, diğer su içmesine kadar karnında tesbih eder.

Hadis-i şerifde: “Günahı çok olan, çok su dağıtsın” buyurulmuştur.

Peygamberimiz buyurdu ki, “Su içeceğiniz vakit, ayakta içmeyiniz ! Vücudunuze zararlıdır. Yalnız abdestten artan su ve zemzem-i şerif ayakta içilir.”

Çocuklarımız daha küçükken oturarak su içmesini öğretmeliyiz.Alıştıkları takdirde, (su istediklerinde) siz söylemeden kendileri zaten oturacaklardır... Tecrübe ile sabittir...

İnandığınız gibi yaşamazsanız… 
Yaşadığınız gibi inanmaya başlarsınız. Hz.Ömer.


(silinen eski bloğumdan hatıra kalan bir paylaşımdı)


1 yorum: